Molen Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede is zowel een plaats, als de gemeente van Cothen en Langbroek. De stad kent een rijke geschiedenis, ze kreeg in 1300 al stadsrechten. Door de ligging aan het water en de rijke geschiedenis is het een aantrekkelijke stad voor toeristen. De stad kent een aantal bezienswaardigheden zoals mooie kastelen, molens, monumenten, musea, de Grote Kerk aan de markt, dagrecreatie de Gravenbol en een stadshaven.

De bevolking is in de afgelopen 20 jaar met 38% gegroeid, zo wonen er nu ruim 23,5 duizend mensen in de bijna 10.000 woningen. Door de grote stijging van de bevolking is 97% van alle woningen bewoond.

23.500

Inwoners

10.000

Woningen

2.195

Bedrijven

Meerdere buurten

Wijk bij Duurstede bestaat uit meerdere buurten, waaronder:

  • Binnenstad: met gezellige horeca, terrassen, winkels en een wekelijkse markt
  • De Engk: een dorpse wijk waar het prettig wonen is. De wijk ligt vlakbij de binnenstad en alle voorzieningen zijn nabij
  • Frankenhof: dicht tegen het gezellige stadscentrum, met alle voorzieningen op loop- en fietsafstand
  • De Heul: een rustige en kindvriendelijke wijk, vlakbij de kinderboerderij en winkelcentrum De Heul
  • Noorderwaard: een ruim opgezette wijk vlakbij het Kromme Rijn Park en winkelcentrum De Heul
  • De Horden: kindvriendelijke wijk met basisscholen, het Boterslootpark en de kinderboerderij. Met vijf minuten fietsen sta je in het gezellige centrum van Wijk
  • De Geer: deze wijk wordt gekenmerkt door de ruime opzet en fraaie bouwstijl.

Voorzieningen

Er is een groot aanbod scholen in Wijk bij Duurstede. Binnen een straal van drie kilometer zijn er zeven basisscholen. Drie openbare scholen, twee protestants-christelijke scholen, één speciaal onderwijs en één rooms- katholieke school. De middelbare school biedt zowel VMBO, als HAVO en VWO aan.

Winkels en sportfaciliteiten

Ook op het gebied van supermarkten is de keuze breed voor de consument. Zo is het gemiddeld 800 meter lopen voordat je de eerste grote supermarktketen tegenkomt. Er zijn in totaal vijf supermarkten in Wijk bij Duurstede. In de gehele stad zijn er twee winkelcentra, in buurten De Horden en De Heul. En ook qua sport – en gezondheidsfaciliteiten heeft Wijk bij Duurstede je genoeg te bieden.

Horeca

In deze prachtige historische stad is een ruime keus aan restaurants, eetcafés, lunchzaakjes, koffietentjes. Eten doe je bij Restaurant ’t Klooster, eetcafé De Engel of Eethuys Dorestad of één van de vele andere restaurants. Meer zin in buitenlandse keuken? Dan kun je onder andere terecht bij La Siciliana en Mazi-Mas.

 

Bereikbaarheid

Wijk bij Duurstede is goed bereikbaar, met de auto, fiets, bus en boot. Met de auto ben je vanaf de A12, afslag 19 binnen 15 minuten in het centrum. Met de fiets kun je via de pond en de bus rijd elke half uur vanuit Utrecht, Zeist en Amersfoort. Wijk bij Duurstede is via de Nederrijn en de Lek met eigen boot bereikbaar. Het heeft een mooie haven, aan de rand van de oude binnenstad.

Bezienswaardigheden

Hoewel het al sinds 2017 gesloten is, blijft het Museum Dorestad een bijzondere plek om te bezoeken. Het museum laat zien hoe Dorestad – de benaming van Duurstede in de middeleeuwen – er in de middeleeuwen uitzag. Het historische aspect van Wijk bij Duurstede komt uitgebreid aan bod. Bovendien is er nog een kersenmuseum, die, zoals verwacht, de historie van de kersen en fruitteelt laat zien.

Een historische stad, is geen historische stad zonder kerken en kastelen. Het Kasteel Duurstede, gebouwd in 1270, is hét historische kenmerk van Wijk bij Duurstede. Tegenwoordig worden er, door de afbraak van het kasteel, feesten en activiteiten gehouden.

Tenslotte is er midden in Wijk bij Duurstede een grote kerk te vinden: de Jan Baptist Kerk. Een deel van de kerk is nooit afgebouwd. De kerk is op bepaalde dagen en tijden te bezichtigen.